21 Νοε 2008

Κατά πόσο είναι αληθινά τα στοιχεία για αφίξεις ξένων τουριστών και τουριστικής ανάπτυξης στη χώρα μας??

Σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης αναφέρεται σε «στοιχεία του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ)» για το 9μηνο Ιανουάριος-Σεπτέμβριος 2008, που αφορούν συνολικά τις αφίξεις ξένων τουριστών και ισχυρίζεται ότι «η Ελλάδα αύξησε κατά 2,6% τους ρυθμούς τουριστικής ανάπτυξης».
Όμως, ο ΕΟΤ από τα τέλη του 2004 δεν διαθέτει υπηρεσία, η οποία να παρακολουθεί την πορεία της ζήτησης και των αγορών, παρά μόνο μέσω της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος (ΕΣΥΕ), η οποία δεν έχει ακόμη ανακοινώσει ούτε καν τα πρώτα προσωρινά στοιχεία αφίξεων για το 2008, πολύ δε περισσότερο για το πρώτο 9μηνο, που μόλις έληξε, αφού τα στοιχεία αυτά δημοσιοποιούνται πάντοτε με σχετική καθυστέρηση. Άλλωστε, η ΕΣΥΕ δεν δημοσιοποιεί στοιχεία μόνο για αεροπορικές και οδικές αφίξεις, αλλά για αφίξεις με όλα τα μέσα και σε όλους τους σταθμούς εισόδου της Χώρας. Όπως επίσης η ΕΣΥΕ, δεν μπορεί να γνωρίζει πόσοι από τους εισερχόμενους εταίρους(ΕΕ) πολίτες έρχονται για αναψυχή, η για να εργαστούν εποχιακά στα τουριστικά θέρετρα της χώρας. Αν πραγματικά γίνει μια κάποια σχετική έρευνα θα δούμε ότι τα στοιχεία και τα μεγέθη είναι τεράστια, όσον αφορά τους απασχολούμενους εποχιακά ευρωπαίους πολίτες.(Πάνω εδώ θα είχε ενδιαφέρον επίσης, να δούμε τις επιπτώσεις στην οικονομία)
Εξ άλλου, σύμφωνα με τα στοιχεία των αεροπορικών αφίξεων, που τηρούνται από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) και τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ), για το ίδιο 9μηνο, η κίνηση σημείωσε στασιμότητα, αφού αυξήθηκε κατά 0,3% και αυτό μόνο αν συνυπολογιστούν οι αφίξεις αλλοδαπών αλλά και ελλήνων (που επαναπατρίζονται από ταξίδια στο εξωτερικό) στους αερολιμένες Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Αρκεί να σημειώσουμε, ότι χωρίς να υπολογίζεται το αεροδρόμιο της Αθήνας, η μεταβολή έναντι του ίδιου 9μήνου του 2007 είναι αρνητική ( -0,8%), ότι οι κύριοι τουριστικοί προορισμοί της Χώρας (συμπεριλαμβανομένης της Κέρκυρας, της Κρήτης και της Ρόδου) εμφανίζουν μειώσεις και ότι η αεροπορική κίνηση καλύπτει περίπου το 80% του εισερχόμενου τουριστικού ρεύματος. Τα στοιχεία αυτά, μας οδηγούν στο συμπέρασμα, ότι η Χώρα εισήλθε σε τουριστική κρίση, πριν το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Η παγκόσμια κρίση απλά θα επιδεινώσει την κατάσταση και αυτό θα φανεί σύντομα, με την έναρξη της επόμενης τουριστικής σαιζόν.
Όπως προβλέπω, την επόμενη τουριστική, λοιπόν σαιζόν, σίγουρα για τα όποια χάλια μας, για την όποια ολιγωρία μας, θα ¨ρίξουμε¨ τις ευθύνες στην παγκόσμια κρίση και πολιτεία και άμεσα εμπλεκόμενοι με το αντικείμενο!
Καλή χειμερία νάρκη!

Μην σας παρασύρει η σημαία στην φωτογραφία…..Ελλάδα είναι!!!!.....είναι????(Χερσόνησος – Κρήτη)

Αναδημοσίευση από εδώ: busy bee

Δεν υπάρχουν σχόλια: